Karmelizowane jabłka i bita śmietana to połączenie, którego nie możemy przestać jeść. Zajadamy się nim na deser, lub na śniadanie z dodatkiem otrębów, a w wersji de lux z owsianką, otrębami i kawałkami jabłka. Pycha!
SKŁADNIKI:
- 2 kg jabłek
- 50 g. cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- śmietanka 36% 200 g
Jabłka myjemy, drylujemy i tniemy na ćwiartki. W garnku na dnie podgrzewamy cukier, aż powstanie karmel na który dorzucamy jabłka wraz z sokiem z cytryny. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 20 minut mieszając od czasu do czasu dopóki owoce się nie rozpadną. Jabłka blendujemy i przecieramy przez sito – jeśli chcemy mieć idealnie gładki mus, jeśli nie przeszkadzają nam konsystencja po zmiksowaniu jabłek zostawiamy mus w tej formie. Przetarty mus ponownie zagotowujemy, dzięki temu jeszcze odrobinę zgęstnieje. Jest pyszny. Słoiki możemy zapasteryzować, ale na szczęście jabłka dostępne są w naszych sklepach przez całą zimę, a mus jest tak smaczny że zjadamy go na bieżąco.
Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z musem jabłkowym. Podajemy jako deser np. z orzechami, lub jako dodatek do śniadania np. owsianki.