Pyszny, rozgrzewający, orientalny rosół z grzybami. Po upieczeniu kaczki w całości, oddzieliłam mięso od kości i wykorzystałam je do zrobienia kilku potraw np. kaszotto z kaczką, a na pieczonym korpusie i kościach ugotowałam rewelacyjną zupę. Glony wakame nadają zupie lekko “morski” charakter, który idealnie współgra ze słodkawym bulionem przyprawionym sosem sojowym i rybnym. Bardzo sycąca, pyszna, prosta zupa:-)
SKŁADNIKI NA 3 LITRY ZUPY:
- upieczony korpus kaczki
- ok. 100 g mięsa pieczonej kaczki
- 5 mrożonych podgrzybków
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 duża włoszczyzna
- 1 łyżeczka sambal oelek
- glony wakame
- sezam
- noodle
Korpus kaczki zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy obraną włoszczyznę. Po ok. 40 minutach dodajmy grzyby, gotujemy kolejne 30 minut, zupę odcedzamy.
Noodle przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzone grzyby kroimy w paseczki. Glony namaczamy w wodzie przez około 5 minut, odcedzamy,
Bulion doprawiamy sosem sojowym, sambalem i sosem rybnym.
Do miseczek wkładamy noodle, glony wakame, pokrojone mięso kaczki i grzyby. Przygotowane dodatki zalewamy gorącym bulionem i posypujemy sezamem.