Wszyscy miłośnicy sushi dobrze znają tę zupę, bardzo zdrowa szczególnie dla kobiet, nisko kaloryczna i pyszna. Można ją ugotować od podstaw, zrobić bulion dashi jak e tym przepisie, lub kupić gotowy bulion i na jego bazie zrobić zupę miso. Kuchnia japońska to nie tylko sushi, to również ciepłe danie, świetnie zbilansowane i zdrowe.
SKŁADNIKI:
- glony konbu ok. 10 g.
- 20 g suszonych płatków tuńczyka bonito
- gotowy bulion dashi – zamiast glonów konbu i suszonych płatków tuńczyka
- 2 łyżki glonów wakame
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- 100 g tofu
- sezam
Glony konbu zalewamy ok. 1,5 l zimnej wody i zostawiamy na 30 minut. Na małym ogniu obgotowujemy glony i dodajemy suszone płatki tuńczyka, gotujemy bulion ok. 30 minut. Bulion przecedzamy przez drobne sito, do klarownego bulionu dodajemy pastę miso i lekko podgrzewamy zupę nie zagotowując jej. Pasta miso po zagotowaniu zmienia smak i traci swoje właściwości odżywcze, dlatego to bardzo ważne aby zupę podgrzewać na małym ogniu. Glony wakame zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kwadrans. Zupę podajemy z odcedzonymi glonami wakame, pokrojonym w kostkę tofu i sezamem.
Uwielbiam zupkę miso! Poza tym jest bardzo zdrowa, bo zawiera szczepy bakterii, które zwiększają odporność i zwalczają ‘niedobre’ bakterie 🙂
Wkrótce będzie rybka w marynacie miso, równie pyszna:-)!
Te nowe teksty niezwykle dużo mnie nauczyły. Ciekawe co jeszcze planujesz nam przekazać. Oczywiście będę sprawdzać Twoją stronę.