PIKANTNY KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

krem z buraków z orzechami

D71A9722Po moim warzywnym tygodniu przywitałam wiosnę pełna energii, czuję się lekka – brzuszek spadł – i możne nawet zacznę ćwiczyć 😉 Z koktajli nadal nie rezygnuję i postaram się jeść więcej warzyw. Obiecuję! 😉 Krem z pieczonych buraków to klasyk, który na pewno znacie i lubicie. Za chwilę będziemy gotować botwinki, ale póki wiosna kapryśna zapraszam na zupę krem z orzechami i ziołami. Jest pyszna i bardzo sycąca. Smacznego!

PRZEPIS NA PIKANTNY KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cm imbiru
  • do podania: pietruszka, orzechy nerkowca, czarny sezam

PRZYGOTOWANIE:

Buraki tniemy w ćwiartki i układamy na blasze do pieczenia, główkę czosnku i cebulę przekrawamy na pół  i dokładamy do buraków, skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 stopni 60 minut.

Bulion podgrzewamy z posiekanym imbirem i chili. Obieramy upieczone buraki, cebulę i czosnek. Upieczone warzywa dodajemy do bulionu, blenujemy i zagotowujemy. Podajemy z natką pietruszki, posiekanymi orzeszkami nerkowca, sezamem. Pycha!

D71A9714

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *