TORTILLE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM I SALSĄ Z MANGO I AWOKADO

tortille

David Chang i jego kulinarne wariacje są znane i kopiowane na całym świecie. Oczywiście jestem psycho fanką i uważnie śledzę wszystkie nowinki nt. najnowszych kreacji Momofuku. A o sosie ssam, na bazie koreańskiej pasty chili i pasty ze sfermentowanej fasoli przeczytałam niejedną rozprawkę. Próbowałam zrobić w domu, jadłam u znajomego mega fana kuchni azjatyckiej -również domową wersję – i kiedy dostałam całą butelczynę w prezencie z podróży do NYC, natychmiast rozpoczęłam testy porównawcze i uwaga: spokojnie możemy ssam sos robić w zaciszu domowym. W internecie znajdziecie dokładne przepisy, wykonanie jest banalne, a sposobów jej użycia nieskończona ilość. Ja wysmarowałam nią hojnie łososia, którego po zapieczeniu w piekarniku połączyłam ze słodko – pikantą salsą i nadziałam nim tortillę. Pychota!

PRZEPIS NA TORTILLE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI 2 PORCJE:

  •  300 g filetu z  łososia
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • świeża mięta
  • cytryna
  • czerwona cebula
  • oliwa
  • łyżka octu ryżowego
  • dymka
  • pikantna papryka w proszku
  • ssam sos
  • 4 tortille

PRZYGOTOWANIE:

Łososia nacieramy sosem i pieczemy przez ok. 12 minut w 160 stopniach.

Mango i awokado kroimy w kostkę, skrapiamy cytryną, octem ryżowym, dodajemy oliwę i czerwoną cebulę w plasterkach. Doprawiamy papryką w proszku i świeżymi ziołami.

Na posmarowanej oliwą patelni podgrzewamy tortillę z dwóch stron, nadal trzymając placka na małym ogniu nakładamy ciepłego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Zdejmujemy tortillę na talerze i podajemy z salsą.

Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

_71A9853

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *