Bardzo prosty sposób na krewetki w stylu karaibskim z pysznym słodkim melonem. Polecam kupowanie krewetek szarych mrożonych nie podgotowanych różowych, ich smak jest nieporównywalny. Słodki upieczony melon nadaje całemu daniu wakacyjny klimat:)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 6 krewetek
- ćwierć melona
- łyżka pasty curry czerwona
- 4 łyżki oliwy
- cytryna
- mięta
- 3 łyżki białego wina
- łyżka startego imbiru
- pół obranego, wyfiletowanego ogórka -opcjonalnie
Nadziewamy na patyczki do szaszłyków krewetki z wyciętymi łyżką do owoców kulkami melona, na patelni podgrzewamy oliwę z pastą curry i podsmażamy krewetki surowe jak na zdjęciu ok. 3 minut z każdej strony, podgotowane różowe ok. minuty krócej do podgrzania. Podsmażony melon z pasą curry stworzy wyśmienity dodatek do tak podanych krewetek. Do tego dania przygotowałam sałatkę z melona i ogórka zamarynowanego w białym winie i soku z cytryny, podaną z miętą i odrobiną suszonego chilli.