Papier ryżowy jest sprytnym wynalazkiem pozwalającym nam na gotowanie bez gotowania, wystarczy zamoczyć go delikatnie w letniej wodzie na kilka sekund i mamy gotowy naleśnik do faszerowania. Farsze zależą tylko od granic naszej wyobraźni, od surowych warzyw, przez ryby, owoce morza, mieloną wieprzowinę, wołowinę, podawane z sosami do maczania, gotowymi, lub zrobionymi w domu na bazie sosu sojowego. Naleśniki możemy podawać na zimno, smażone w woku, lub podgrzane na parze. Kolorowe, zdrowe warzywne rollsy będą świetną przystawką, a z nadzieniem mięsnym sprawdzą się jako danie główne. Przepis z kaczką to jeden z moich ulubionych, mam słabość do tej ptaszyny:)
SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- mięso z upieczonej 1 kaczej piersi
- pół ogórka zielonego
- dymka
- sos hoisin
- 4 listki sałaty
SOS DO MACZANIA ROLLSÓW:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- pół łyżeczki oleju sezamowego
- pół świeżej, lub 1 suszona papryczka chilli
- 1 łyżka wody
Upieczoną kaczą pierś bez skóry należy pokroić w cienkie paski, ogórka obrać, wyfiletować i pokroić w paseczki, z cebulki dymki umyć i pokroić w duże kawałki szczypiorek, sałatę umyć i przekroić każdy z listków na pół. Papier ryżowy zamoczyć na ok. 5 sekund w letniej wodzie, następnie na czystym kuchennym ręczniku osuszyć arkusz i ułożyć listek sałaty, kilka kawałków mięsa, szczypiorek, kawałek ogórka, wszystko oblać sosem hoisin i zwinąć w rolkę.
Sos do maczania: wszystkie składniki wymieszać w miseczce i podawać do gotowych rollsów.
1 komentarz