Idealny zimowe chłody rozgrzewający rosół drobiowy z dodatkiem imbiru, trawy cytrynowej, czosnku i chilli. Podany z pierożkami won ton jest sycący i zaskakuje eksplozją smaków.
SKŁADNIKI:
- 1 kg skrzydełek
- 1 marchew
- 1 cebula
- anyż w gwaizdkach
- łyżka soli
- 6 cm korzeń imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 świeża papryczka chilli
- szczypior z 1 dymki
- cytryna
Mięso umyj włóż z umytą, obraną marchewką i pokrojona na ćwiartki cebulą do garnka i zalej zimną wodą, po doprowadzeniu wody do wrzenia dodaj sól, zmniejsz ogień i dodaj pokrojony w cienkie plasterki imbir, czosnek, anyż zmiażdżoną i przekrojoną trawę cytrynową i pół papryczki chilli. Całość gotujemy około 1,5 godziny i podajemy z makaronem sojowym, lub pierożkami won ton z tego przepisu.