Ziemniaki należą dla mnie typowo do grupy “comfort food” czyli jedzenia na pocieszenie. W postaci zupy przybierają nieznane nam oblicze, są kremowe, delikatne, pyszne i niskokaloryczne.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 5 dużych ziemniaków
- 1/2 główki czosnku – czosnek wygotowuje całą swoją ostrość pozostawiając jedynie delikatny lekko orzechowy aromat
- odrobinu utartego kuminu rzymskiego – koniecznie
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki masła
- 750 ml wody, lub bulionu
- pieprz czarny wedle uznania
- 2 łyżki gęstej śmietany, lub serka mascarpone – opcjonalnie
- koperek do podania
- orzechy laskowe z tego przepisu
W garnku zeszklić na maśle cebulę, dodać czosnek i mieszając pozwolić uwolnić się aromatom przez ok. minutę, zalać całość wodą/bulionem, posolić dodać umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki i gotować ok. 30 minut. Kiedy ziemniaki już będą miękkie, zmiksować całość blenderem ręcznym i podgrzewać jeszcze ok. 5 minut i dodać serek/śmietanę. Podawać posypane świeżym koperkiem i prażonymi orzechami laskowymi.