Domowy makaron wbrew pozorom nie jest trudny, ani pracochłonny do zrobienia, a smakuję absolutnie wyśmienicie. Pomimo, że na rynku dostępnych jest bardzo wiele marek gotowych, dobrej jakości past to zachęcam to spróbowania wersji własnoręcznie ugniecionej. Oprócz ogromnej satysfakcji zdobędziemy podziw i uznanie domowników:)
SKŁADNIKI:
- 4 jaja duże wiejskie
- 400 gram mąki ’00’
- mąka do posypania stolnicy
Do przygotowania ciasta używam robota kuchennego, co niewątpliwie ułatwia cały proces. Jeśli również korzystacie z robota, wystarczy do dzierzy wsypać mąkę i wbić jaja, nastawiamy robota i wracamy kiedy ciasto jest ugniecione. Jeśli jednak zagniatamy ciasto ręcznie – wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy jajka i początkowo mieszamy wszystko za pomocą widelca. Kiedy jajka są roztrzepane z mąką, zagniatamy ciasto, aż uzyka jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło i przygotowujemy miejsce wałkowania. Stolnica musi być posypana dobrze mąką, odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy najcieniej jak potrafimy, przesypujemy rozwałkowany placek szczodrze mąką, zwijamy w rulon i tniemy w zależności od potrawy w jakiej chcemy użyć makaron. Korzystając z robota kuchennego, nastawiam przystawkę do wałkowania na 6-sty poziom, ciasto wychodzi idealne. Istotne jest, aby ciasto z którego nie korzystamy było cały czas przykryty ściereczką – ma ono tendencje do bardzo szybkiego obsychania. Świeży makaron gotuje się dużo szybciej, niż suszony, dlatego trzeba być bardzo czujnym, aby nie przegotować naszej pasty. Gotowy makaron możemy wysuszyć i przechowywać przez wiele tygodni.
Jak dlugo nalezy gotowac ten makaron?
Makaron należy gotować ok. 4 min al dente