Jestem wielką fanką zup. Aromatyczne, rozgrzewające są podstawą mojej diety. Zimą wybieram te bardziej treściwe, w formie kremów, lub z dużą ilością dodatków takich jak ciecierzyca, ziemniaki, mięso. Intensywny aromat rosołu uzyskamy dzięki upieczeniu wcześniej kości na których będziemy gotować wywar, jeśli decydujemy się na zupę krem z warzyw możemy poszaleć z kompozycją smaków. Tym razem do kremu z upieczonych buraków dodałam sok z pomarańczy i jabłek, uprażyłam na suchej patelni przyprawy, uzupełniłam rosołem drobiowym i zjadłam ze smakiem.
SKŁADNIKI:
- 1 kg buraków
- 1 pomarańcza
- 2 jabłka
- 2 cm korzenia imbiru
- sól
- pieprz
- ok. 15 ziaren
- kumin szczypta
- 400 ml bulionu
W piekarniku nagrzanym do 150 stopni pieczemy buraki do miękkości. Obieramy warzywa i przekładamy do garnka, zalewamy buraki sokiem z jabłek i pomarańczy, dodajemy imbir, sól, pieprz i uprażone na suchej patelni przyprawy, dodajemy bulion. Doprowadzamy zupę do wrzenia i miksujemy blenderem. Podajemy ze świeżą pietruszką.