Wiosenna, lekka sałatka z krewetkami, pełna intensywnych aromatów i smaków.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 dojrzałe avocado
- 12 krewetek królewskich obranych
- 1/2 papryczki chilli
- noodle jajeczne krewetkowe 1 gniazdko
- kolendra świeża
- sezam
- sok z 1 limonki
- 2 cm startego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octy ryżowego
- oliwa
- 1/2 łyżeczki sosu sezamowego
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni grillowej skropionej odrobiną oliwy podsmażyć krewetki. Połowę soku z cytryny, wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, sosem rybnym, imbirem i papryczką chilli. Na talerzu ułożyć porcję makaronu, avocado, krewetki i polać przygotowanym sosem. Sałatkę posypać sezamem, świeżą kolendrą i skropić olejem sezamowym.