Pyszna kanapka z pieczonymi na maśle grzybami, pure z pieczonego czosnku, chrupiącym boczkiem i dużą ilością zielonej pietruszki. *PYCHA!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 duże pajdy dobrego pszennego chleba
- opakowanie 250 g świeżych boczniaków
- pęczek natki
- 4 ząbki czosnku
- sól
- 1/2 kostki masła
- 2 plastry boczku
- twardy dojrzewający ser
- oliwa
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni rozłóż na blachę porwane grzyby, obrany czosnek i masło. Grzyby pieczemy w 150 stopniach ok. 30 minut, na ostatnie 10 minut dokładamy na blachę boczek. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy 2 kromki chleba. Upieczony czosnek rozgniatamy widelcem i wsmarowujemy w grzanki. Na chlebie układamy boczniaki, pokruszony boczek i obficie posypujemy pietruszką. Gotową kanapkę skrapiamy oliwą i ozdabiamy serem.
*inspiracją do zrobienia kanapki było danie serwowane w restauracji Solec 44 w Warszawie – polecam!
Bardzo lubię takie kanapki na ciepło. Zawsze jakaś odmiana 🙂
Bardzo smaczna odmiana:)) polecam wypróbowanie i wariacje z dodatkami np. sery owcze, twarożki, konfitury wytrawne…