KANAPKA NA CIEPŁO Z BOCZNIAKAMI

kanapka z boczniakamiPyszna kanapka z pieczonymi na maśle grzybami, pure z pieczonego czosnku, chrupiącym boczkiem i dużą ilością zielonej pietruszki. *PYCHA!

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 duże pajdy dobrego pszennego chleba
  • opakowanie 250 g świeżych boczniaków
  • pęczek natki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 1/2 kostki masła
  • 2 plastry boczku
  • twardy dojrzewający ser
  • oliwa

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni rozłóż na blachę porwane grzyby, obrany czosnek i masło. Grzyby pieczemy w 150 stopniach ok. 30 minut, na ostatnie 10 minut dokładamy na blachę boczek.  Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy 2 kromki chleba. Upieczony czosnek rozgniatamy widelcem i wsmarowujemy w grzanki. Na chlebie układamy boczniaki, pokruszony boczek i obficie posypujemy pietruszką. Gotową kanapkę skrapiamy oliwą i ozdabiamy serem.

boczniaki na ciepło

 

*inspiracją do zrobienia kanapki było danie serwowane w restauracji Solec 44 w Warszawie – polecam!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *