Pyszny krem z kalafiora z dodatkiem sosu miętowo – cytrynowego. Wiosna w pełni:-)
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior ( zostawiamy 1 ciniutko pokrojoną różyczkę do dekoracji)
- 1,5 litr bulionu warzywnego
- sól
- biały pieprz
- 150 ml. śmietanki słodkiej 18%
- 1 łyżka masła
- pół pęczka świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
Kalafiora gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Dodajemy śmietankę, masło i miksujemy zupę blenderem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ucieramy miętę z oliwą i sokiem z cytryny na gładką masę. Zupę podajemy obficie skropioną miętowym sosem i udekorowaną cieniutko pokrojonymi różyczkami kalafiora.