WIOSENNY OGRÓDEK WARZYWNY Z JADALNĄ ZIEMIĄ

ogród wiosennyKolejna inspiracja propozycją Hestona Blumenthala okazała się strzałem w dziesiątkę. Młode warzywa podane w sosie przypominającym francuskie gribiche z jadalną ziemią zrobioną z czarnych oliwek i orzechów laskowych. Polecam do wypróbowania z młodymi marchewkami, brukselką, buraczkami, szparagami całym baby zielnikiem. PYCHA!

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 100 g. majonezu
  • 3 ogórki małosolne
  • ok. 40 g. kaparów
  • śmietanka 30% do ubijania
  • pół pęczka natki pietruszki

SKŁADNIKI NA ZIEMIĘ:

  • 300 g. czarnych oliwek w zalewie
  • 30 g. orzechów – ja użyłam laskowych

DODATKI WEDLE SEZONU/UZNANIA:

  • szparagi
  • młode marchewki
  • młode buraczki
  • brukselka
  • rzodkiewki
  • brokuły
  • kalafior

W piekarniku nagrzanym do 110 stopni suszymy ok. 2 godziny posiekane oliwki.

Ugotowane jajko, kapary, natkę i ogórki bardzo drobno siekamy. Śmietankę ubijamy, dodajemy majonez i posiekane warzywa.  Wstawiamy do lodówki.

Na suchej patelni prażymy orzechy. Wysuszone oliwki siekamy drobno razem z orzechami.

W naczyniu na układamy warstwę sosu, oliwkową ziemię i młode warzywa. Moim zdaniem absolutna rewelacja!

IMG_8872a

mix

IMG_8776a

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *