Kolejna inspiracja propozycją Hestona Blumenthala okazała się strzałem w dziesiątkę. Młode warzywa podane w sosie przypominającym francuskie gribiche z jadalną ziemią zrobioną z czarnych oliwek i orzechów laskowych. Polecam do wypróbowania z młodymi marchewkami, brukselką, buraczkami, szparagami całym baby zielnikiem. PYCHA!
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 100 g. majonezu
- 3 ogórki małosolne
- ok. 40 g. kaparów
- śmietanka 30% do ubijania
- pół pęczka natki pietruszki
SKŁADNIKI NA ZIEMIĘ:
- 300 g. czarnych oliwek w zalewie
- 30 g. orzechów – ja użyłam laskowych
DODATKI WEDLE SEZONU/UZNANIA:
- szparagi
- młode marchewki
- młode buraczki
- brukselka
- rzodkiewki
- brokuły
- kalafior
W piekarniku nagrzanym do 110 stopni suszymy ok. 2 godziny posiekane oliwki.
Ugotowane jajko, kapary, natkę i ogórki bardzo drobno siekamy. Śmietankę ubijamy, dodajemy majonez i posiekane warzywa. Wstawiamy do lodówki.
Na suchej patelni prażymy orzechy. Wysuszone oliwki siekamy drobno razem z orzechami.
W naczyniu na układamy warstwę sosu, oliwkową ziemię i młode warzywa. Moim zdaniem absolutna rewelacja!
Rewelacja! Już się zastanawiam komu by to zaserwować i wyobrażam sobie zdziwione miny degustujących 😀
Deser jest pyszny i na pewno zaskakujący!!!