Pyszne jednogarnkowe danie z młodymi warzywami i pieprznymi pulpetami. Wraz z pojawiającymi się nowalijkami kompozycja w garnku może się dynamicznie zmieniać i rozrastać. Danie wymaga minimalnego nakładu pracy a efekt -pycha!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 6 młodych ziemniaków
- 2 pętka białej kiełbasy
- 6 szalotek
- 1/2 pęczka dymki
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki do podania
- oliwa
- sól
- pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyciskamy z flaka farsz białej kiełbasy i doprawiamy pieprzem. Mięso dobrze wyrabiamy i formujemy małe kuleczki. W naczyniu do zapiekania układamy umyte, ale nieobrane ziemniaki, pulpety, obrane szalotki, pocięte na 4 cm kawałki dymki i nieobrane ząbki czosnku. Całość solimy obkładamy masłem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut co jakiś czas obracając warzywa i polewając je powstałym w trakcie pieczenia sosem. Pieczemy aż ziemniaki zmiękną. Danie podajemy udekorowane młodą natką pietruszki.