Kolejne sezonowe wydanie kaszanki, tym razem w odsłonie z młodym bobem i pieczonym pomidorem. Młodego bobu nie musimy obierać, skórka jest bardzo delikatna i jadalna. Połączenie bobu z piwem i smażoną cebulką jest perfekcyjne, z dodatkiem np. smażonego boczku możemy podawać je jako danie główne, lub przystawkę.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 szt. kaszanki
- 1/2 kg bobu
- 1 pomidor
- łyka masła
- 2 dymki
- pół pęczka natki pietruszki
- butelka jasnego piwa
Pomidora kroimy w ćwiartki, kaszankę w grube plastry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut. Na patelni na maśle podsmażamy drobno posiekaną dymkę, dodajemy młody bób w skórce, lub jeśli skórka jest już zbyt twarda – bób blanszujemy i obieramy. Wlewamy na patelnie piwo i dusimy bob do miękkości. Upieczoną kaszankę podajemy z duszonym bobem wymieszanym z posiekaną natką i pieczonym pomidorem.