Rewelacyjny kremowy chłodnik na bazie kiszonych młodych buraczków. Forma czystego zimnego kremu pozwala delektować się przebijającym się smakiem kiszonki, czosnku, buraczków i dowolnie dobierać dodatki. Idealna będzie chrupiąca rzodkiewka, przepiórcze jajko, lub małosolne ogórki.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg młodych buraków
- 3 ząbki czosnku
- skórka chleba razowego
- 1 litr maślanki
- 4 rzodkiewki
- sól, pieprz
- 1 litr bulionu
Buraczki obrać, umyć i postępować jak tu. Po 4 dniach możemy użyć zakwasu. Bulion zagotowujemy z zakwasem, studzimy i miksujemy z maślanką. Dzięki użyciu blendera zupa nam się ładnie napowietrzy. Doprawiamy jeśli trzeba pieprzem i solą. Podajemy z ugotowanym jajkiem, posiekaną rzodkiewką, lub ogórkiem.