Soczysty, intensywnie aromatyczny karczek pieczony na grillu, lub w piekarniku. Marynata sprawia, że mięso jest bardzo soczyste i przesiąknięte azjatyckimi smakami. Karczek podajemy z orzeźwiającą sałatką z ogórów i domowym sosem do maczania.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 6 ząbków czosnku
- 2 duże grube kawałki karczku ok. 200 g/szt
- trawa cytrynowa 1 szt.
- 4 liście limonki kaffir
- 2 cm kawałek imbiru
- 25 ml sosu rybnego
- 50 ml sosu sojowego
- 1 cm cukru palmowego
Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze. Mięso myjemy, suszymy i zalewamy marynatą. Karczki marynujemy przez noc.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW:
- 300 g świeżych ogórków
- pół pęczka kolendry
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu ryżowego
Ogórki obieramy i tniemy np. obieraczką do warzyw na plasterki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy ogórki. Podajemy posypane kolendrą.
SOS DO MACZANIA:
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru
- 2 suszone papryczki chilli
- 25 ml sosu rybnego
- 25 ml sosu sojowego light
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 posiekana dymka
Wszystkie składniki sosu prócz dymki zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minuty. Sos przecedzamy przez sitko. Gorącym płynem zalewamy pociętą dymkę.
Mięso obsmażamy na bardzo rozgrzanej suchej patelni z 2 stron przez 4 minuty i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Jeśli mięso robimy na grillu – smażymy z każdej strony po 8 minut, przewracając co jakiś czas. Podajemy pocięte na plastry z sałatką z ogórka i sosem do maczania. Pycha!
kusisz tym mięskiem, niesamowicie!
Daj się skusić, nie pożałujesz:)))
ale to musi byc smak!!!
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Mięsko jest super, soczyste, aromatyczne, mniam!!!!:))
czy liscie limonki I trawe cytrynowa rzeczywiscie blendujemy, czy dodajemy do marynaty, bo liscie zawsze spotykam w sklepie suche I jakos nie moge sobie wyobrazic ze je blenduje
Możesz je wkruszyć do marynaty, lub kupić mrożone, są dużo bardziej aromatyczne.