Pyszne bułeczki drożdżowe z farszem z mielonej wołowiny przyprawionej na sposób azjatycki. Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga – Pracownia Wypieków, farsz krewetkowy zastąpiłam mieloną wołowiną i wyszło wyśmienicie. Bułeczki są idealne na drugie śniadanie, piknik, lub po prostu do zjedzenia jeszcze na ciepło:-))
SKŁADNIKI NA 8 BUŁEK:
CIASTO:
- 150 ml mleka
- 230 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 20 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki ciasta mieszamy mikserem i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i ponownie zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Z każdego kawałka formułujemy placuszek i nadziewamy farszem. Formujemy bułeczki, wkładamy do formy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
FARSZ:
- 300 gr. mielonej wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 cm kawałek imbiru
- łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 suszona papryczka chilli
- natka pietruszki
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy mięso i smażymy ok. 5 minut. Do mięsa dolewamy sos sojowy i pokruszoną papryczkę chilli. Smażymy kolejny 5 minut i dodajemy posiekaną pietruszkę. Farsz trzymamy na ogniu aż wyparuje cały płyn. Studzimy i nadziewamy bułeczki.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia przykryłam bułeczki papierem do pieczenia, aby uniknąć zbytniego zarumienienia. Bułeczki studzimy na kratce i zjadamy jeszcze letnie. Pycha!