DUSZONA W PIWIE WOŁOWINA ZAPIECZONA W KRUCHYM CIEŚCIE

IMG_5959aBardzo lubię dania jednogarnkowe – rozgrzewające, aromatyczne, sycące. Do zapiekanki z wołowiny przymierzałam się od dłuższego czasu i muszę przyznać, że ta wersja przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Delikatne mięso zapieczone w bardzo aromatycznym gęstym sosie z kawałkami słodkich marchewek, szalotek i czosnku – fenomenalny jesienny lunch.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE ŚREDNICH KOKILEK:

  • 600 g łopatki wołowej pociętej w dość niewielką kostkę
  • główka czosnku – ząbki drobno posiekane
  • 4 szalotki pocięte w ćwiartki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • 6 marchewek – pociętych w plasterki
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • łyżeczka kardamonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 gwiazdka anyżu
  • łyżeczka kuminu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 jasne piwa

CIASTO:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 125 ml lodowatej wody
  • sól
  • jajko

Na maśle z oliwą podsmażamy warzywa ok. 4 minuty aż delikatnie się zarumienią, następnie dodajemy mięso i ponownie smażymy kilka minut. Do mięsa z warzywami dodajemy jedno piwo, oraz pozostałe przyprawy, następnie całość zagotowujemy i gotujemy ok. 1 godzinę na małym ogniu. Sos będzie się redukował dążymy do jego niewielkiej ilości, ale jednak mięso musi pozostać w płynie, dlatego w miarę potrzeb uzupełniamy sos pozostałym piwem. Ja zużyłam 1,5 butelki piwa i dusiłam wołowinę ok. godziny, czas ten jest w dużej mierze uzależniony od jakości mięsa.

Zimne masło łączymy z mąką i solą i dolewając wodę wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.  Kokilki wykładamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach ok. 15 minut. Do podpieczonych foremek wkładamy mięso z sosem, sosu powinno być dość sporo, w piekarniku podczas pieczenia większość płynu wyparuje. Jeśli zbyt mocno zredukowaliśmy sos, możemy do wypełnionych mięsem babeczek dolać piwo. Kolejnym płatek ciasta przykrywamy kokilki i ozdabiamy je wg. własnej fantazji, lub tylko nacinamy delikatnie na środku i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z piwem i sałatą.

mix1

IMG_5984c

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *