Lubię zastępować oryginalne składniki egzotycznych potraw polskimi odpowiednikami. W tym wypadku ryż zastąpiłam paloną kaszą gryczaną, a kurczaka mielona jagnięciną. Powstała kombinacja jest absolutnie perfekcyjna. Wszystkie smaki i aromaty idealnie się uzupełniają. Dzięki temu mariażowi powrócicie do kaszy gryczanej i to w wielkim stylu 🙂 Polecam!
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 500 g mielonej jagnięciny
- 250 g kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- łyżeczka kardamonu
- oliwa
- pęczek świeżej mięty
- 1 litr bulionu
- 150 g płatków migdałów
- sól
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i przekładamy na talerz do ostygnięcia. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i podsmażamy, aż zmieni kolor na szary. Do mięsa dodajemy kaszę i smażymy kolejną minutę. Dodajemy cynamon, anyż i zalewamy wszystko 0,5 litra bulionu. Gotujemy, kiedy bulion zostanie wchłonięty przez kaszę, dodajemy kolejną partię bulionu w dwóch etapach, tak aby nie rozgotować kaszy. Doprawiamy kardamonem i solą. Pilaw podajemy skropiony cytryną z prażonymi płatkami migdałów i miętą.