Pyszny, rubinowy kisiel żurawinowy! Kocham domowe desery: kisiel, budyń, galaretka to słodycze, którymi umilała mi popołudnia moja Babcia. Leżąc z anginą przed świętami nie jest mi za wesoło, dlatego na osłodę i na zdrowie ugotowałam sobie po raz kolejny kisiel. Od razu lepiej….:-)
SKŁADNIKI:
- ćwierć kilo żurawiny
- szklanka cukru
- litr wody
- 60 g. mąki ziemniaczanej
- żurawina w cukrze
Żurawinę gotujemy dopóki owoce nie zaczną się rozpadać. Wywar blendujemy i jeśli drobniutkie pestki żurawinowe będą nam przeszkadzać przecieramy przez sito. Do żurawiny dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i powoli dodajemy ją do żurawiny, cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudy. Podajemy ciepły z owocami żurawiny w cukrze. Rewelacja!