Rozgrzewające zupy kremy to mój tegoroczny zimowy hit. Eksperymentuję z warzywami i dodatkami, a ilość opcji jest nieskończona. Słodycz marchewki przełamałam intensywnymi przyprawami, a dzięki dodatkowi soczewicy zupa jest bardzo syta. Dzięki takim jednogarnkowym, zdrowym daniom nawet zimą uda nam się dietetycznie odżywiać.
SKŁADNIKI:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 kg marchewek
- 1 czerwona cebula
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 cm kawałek imbiru
- sok z 1/2 pomarańczy
- łyżeczka kurkumy
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- 1, lub 2 suszone papryczki chili
- łyżka masła
- świeże zioła
- sezam
- jogurt naturalny
W garnku o grubym dnie podsmażamy na maśle obraną i pokrojoną w grubą kostkę marchew, cebulę, imbir, chili, kurkumę i gałkę. Po ok. 3 minutach zalewamy warzywa z przyprawami bulionem i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Zupę blendujemy i jeśli jest zbyt gęsta dodajemy wodę i soczewicę. Gotujemy kolejny kwadrans pod koniec dodając sok z pomarańczy sól i pieprz. Zupę podajemy z dodatkiem jogurtu, świeżych ziół i sezamu.
sycący i pysznie rozgrzewający!
ooo tak w sumie to nie zupa a jednogarnkowe, sycące danie:-)
Uwielbiam soczewicę… musi być pyszny 🙂
Soczewica jest wspaniała:-)
coś pysznego! rewelacja! też robiłam zupę z czerwonej soczewicy z indyjską nutą, Twoja wygląda bosko!
Bardzo dziękuję i oczywiście polecam zupkę:-)!!!