Z mięsa przyprawionego jak na klasyczne kofty, zrobiłam małe pulpeciki, które zapiekłam z pysznym sosem pomidorowym i żółtkami jajek. Absolutna rewelacja, syte jednogarnkowe danie, przepełnione harmonijnymi smakami wschodu. Rozgrzewa serce i duszę:-)
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 400 g mielonej jagnięciny
- łyżka kuminu
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżka ziaren kolendry
- łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- garść świeżej kolendry
- szczypta soli
- 1 jajko
- 4 żółtka
- oliwa
- roszponka/rukola/sałata
- cytryna
SOS POMIDOROWY:
- 1,5 l passaty pomidorowej
- szczypta soli
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka kuminu mielonego
- pół łyżeczki cukru
- pół pęczka kolendry
- 1 cebula czerwona drobno pokrojona
- otarta skórka z połowy cytryny
- łyżka wędzonej papryki
- świeża mięta
Suche przyprawy-kumin, kolendrę,imbir, pieprz syczuański prażymy na suchej patelni, aż uwolnią się olejki eteryczne i miażdżymy w moździerzu. Cebulę tniemy w drobniutką kostkę, a czosnek miażdżymy. Mięso mieszamy z wszystkimi przyprawami, jajkiem, świeżą kolendrą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Mięso formujemy w małe kuleczki i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. minucie z każdej strony.
Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i dodajemy pozostałe przyprawy. Po około minucie dodajemy passatę i gotujemy ok. 25 minut, aż sos zgęstnieje.
Do naczynia żaroodopornego wlewamy sos pomidorowy, wkładamy pulpeciki i żółtka jajek. W piekarniku nagrzanym do 160 stopni pieczemy potrawę przez ok. 5-7 minut. Podajemy posypane świeżą mięta, pospane otartą skórką cytryny i skropione oliwą. Rewelacja!
rewelacyjne danie!
Dziękuję, jestem z niego bardzo zadowolona, nie mogę przestać go jeść:-)))
Rewelacyjny przepis który podbił mój gust smaku. W szczególności kiedy dodaję do sosu przecier pomidori, który jest tak potrzebny tej potrawie. Krótko potrawa genialna, i jakże wykwintna która powinna znaleźć się na każdym stole. Życzę przyjemnej degustacji dla każdego.
Super, cieszę się, że smakował, to jedno z dań do których powracam z przyjemnością 🙂