MAKARON SOBA Z ŁOSOSIEM MARYNOWANYM W MISO

IMG_3468Ryby jemy bardzo często, puszkowane, wędzone, świeże, w sałatkach, pastach, kanapkach i oczywiście jako dania główne. Ta wariacja powstała z połączenia miłości do kuchni azjatyckiej i ryb. Danie jest wyraziste w smaku, dość słone i pomimo małej ilości składników zrównoważone. Osoby lubiące ostre smaki mogą dodać świeżą papryczkę chilli, która doda pikanterii całej potrawie. Łososia w nie musimy wyjmować na talerz, możemy do woka w trakcie smażenia dodać makaron, marynatę i warzywa, ryba jednak się rozpadnie i nie będzie wyglądała tak ładnie na talerzu. Pycha!

SKŁADNIKI 2 PORCJE:

  • filet ok. 200 g łososia
  • 200 g makaronu soba
  • garść szpinaku
  • dymka
  • łyżka sezamu
  • cytryna
  • łyżka oleju

MARYNATA:

  • 4 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki wody

Łososia tniemy na ok. 2 cm paski i marynujemy minimum  2 godziny, najlepiej całą noc. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki łososia wyjęte z marynaty, smażymy ok. 4 minuty. Łososia wykładamy na ciepły talerz. Do woka wkładamy odsączony makaron i dodajemy pozostałą marynatę. Smażymy 2 minuty i dorzucamy szpinak i pociętą w kawałki dymkę, kiedy liście szpinaku pod wpływem ciepła zaczną więdnąć wkładamy  makaron na talerz, na wierzchu układamy rybę i całość posypujemy sezamem.

IMG_3462

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *