SAŁATKA Z SUROWYCH SZPARAGÓW Z PARMEZANEM

D71A4070

D71A4073Piękna pogoda, szparagi, wiosna…  Powracamy po zimie do ulubionych smaków nowalijek i w końcu są polskie, sprężyste, soczyste SZPARAGI! Znowu próbuję najeść się ich na zapas, a że nie lubię nudy i monotonii, to będzie wiele sposobów na szparagowe wariacje. Zaczynamy od szparagów na surowo, pierwsze sztuki w tym roku schrupałam jak marchewki. Niesamowicie soczyste, lekko groszkowe, cudowne. Sałatkę z parmezanem zrobiłam na szybki lunch, najprostsze składniki, najprostsze wykonanie, najpyszniejszy posiłek:-)

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

  • 5 szt. zielonych szparagów
  • 1/3 pęczka świeżej mięty
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • płatki migdałów prażone na suchej patelni
  • sól
  • fiołki do dekoracji

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i obieraczką do warzyw robimy z nich cieniutkie wstążki. Możemy oderwać główki i ułożyć je dla ozdoby w gotowej sałatce. Zioła drobno siekamy i mieszamy ze szparagami. Oliwę mieszamy z cytryna i solą, doprawiamy warzywa i wykładamy na talerz. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z prażonymi płatkami migdałów i parmezanem.

D71A4102

Szparagi

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *