KASZA PĘCZAK Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, ZIOŁAMI I PARMEZANEM

D71A4483Ostatnie w tym sezonie kaszotto trafiło a nasz stół, porzucamy zimowe kasze na rzecz wiosennych produktów.  Danie pomimo wszystko wyszło pyszne, jędrna kasza, maślany sos, młode szparagi i parmezanem – sam opis sprawia, że głośno przełykam ślinę:-) Szparagi zawładnęły moją kuchnią, a to dopiero początek sezonu:-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 12 szt szparagów
  • 2 dymki
  • 3 łyżki masła
  • mięta
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • parmezan

Kaszę płuczemy kilkukrotnie pod zimną wodą, aż woda będzie przejrzysta. Odcinamy końcówki szparagów, zalewamy je litrem zimnej wody i gotujemy ok. kwadrans, wywar doprawiamy sola i pieprzem. Na 2 łyżkach masła podsmażamy pokrojoną w piórka dymkę. Dodajemy kaszę i podlewamy ją bulionem ze szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy aż pęczak wchłonie cały płyn. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy kaszę do napęcznienia. Od szparagów odcinamy główki, a łodygi tniemy na 0,5 cm plasterki. Na pozostałym maśle podsmażamy pocięte łodygi szparagów przez ok. 3 minuty, dodajemy kaszę i podgrzewamy kolejne 2-3 minuty, dodajemy główki szparagów, aby delikatnie się podgrzały. Ścieramy ok 2 łyżki  parmezanu na drobnych oczkach i mieszamy z gorącą kaszą. Kaszotto podajemy wymieszane ze świeżą mięta i dodatkowym serem.

Untitled-2

D71A4500

Szparagi

2 komentarze

Skomentuj madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *