Przy temperaturach oscylujących w okolicach 30 stopni, nie ma lepszego jedzenia niż chłodnik. Tym razem serwuję wariacje na temat gazpacho, pieczone warzywa zblendowane z bagietką podane z chrupką dymką i grzankami. Rewelacja. Na blogu znajdziecie jeszcze 4 inne smaki chłodników, chłodzenie organizmu poprzez jedzenie bardzo mi odpowiada, nie dość, że smacznie to bardzo zdrowo. Idę się schłodzić:-)
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 1,5 kg pomidorów
- 3 papryki czerwone
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 3 plastry bagietki, lub innego pszennego pieczywa
- oliwa
- pieprz
- sól
DO PODANIA:
- grzanki
- ogórek
- dymka
- kostki lodu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa i pieczywo kroimy solimy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Upieczone warzywa blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy minimum godzinę. Podajemy z ogórkiem, dymką i grzankami i kostkami lodu.