GRZANKI ZE SZPARAGAMI, JAJEM W KOSZULCE, OLIWĄ BAZYLIOWĄ I BIAŁYM SEREM

D71A6420Uwielbiam weekendowe śniadania, leniwe poranki i gastro zachcianki. W sezonie szparagowym naturalną zachcianką są oczywiście szparagi!!! Dodatkowo miałam super pieczywo z ziarnami z modnej łódzkiej piekarni, domowy twarożek i własnej roboty oliwę bazyliową – pycha. Banalnie prosta kompozycja, a tyle radości:-)  Jedzmy szparagi, tak szybko odchodzą…:-(

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • łyżka masła
  • 10 szt. szparagów zielonych
  • 2 jajka
  • biały ser
  • oliwa smakowa, lub zwykła
  • świeże zioła
  • 2 kromki dobrej jakości pieczywa
  • 1 łyżeczka octu

W wysokim garnku gotujemy wodę z octem, we wrzącej wodzie widelcem robimy wir. Jajka wbijamy do miseczek i wlewamy w gotujący się wir. Gotujemy ok. 2 minuty. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szparagi i pieczywo. Grzanki skrapiamy oliwą smakową, układamy szparagi, jajko, biały ser – całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Sobotnia rozpusta:-)

D71A6410

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *