Bardzo lubię grillowane małe rybki, mogą to być sardynki, sielawy, stynki… Poniższy przepis to super prosta śródziemnomorska wariacja na temat rybek z grilla jedzonych nad brzegiem morza i tęsknota za wakacjami. Zdrowo, prosto, przyjemnie i nostalgicznie 🙂
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 10 szt małych rybek np. sielaw
MARYNATA:
- pęczek pietruszki
- 1/2 pęczka mięty
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 szalotka, lub dymka
- skorka otarta z cytryny
- sól
Składniki marynaty blendujemy na gładko. Sardynki nacinamy w 3-4 miejscach pod kątem, tak aby marynata pokryła szczelnie rybę. Zostawiamy ok. 2 łyżki marynaty do podania, pozostałą częścią obkładamy rybki i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Rybki grillujemy lub smażymy na patelni, podajemy z odłożoną marynatą. Pycha!
to musiało świetnie smakować!
🙂 o tak, błyskawicznie się z rybkami uporaliśmy!!!