Owocowe tarty to latem niezawodny deser. W tym wypadku postawiłam na naturalne smaki dojrzałych, słodkich owoców i domowego białego sera. Kilka prostych dodatków i mamy pyszny sierpniowy deser.
SKŁADNIKI:
- 1/2 ciasta z tego przepisu – zamiast soli dodajemy łyżkę cukru
FARSZ:
- 1/2 kg białego tłustego sera
- 2 żółtka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki miodu
- otarta skórka z połowy cytryny
- jeżyny
- jagody
- listki mięty do dekoracji
SYROP:
- łyżka owoców
- łyżka miodu
- 2 łyżki wody
Składniki na ciasto mieszamy w misce, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkowujemy cienko i wkładamy to formy ok. 23 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut.
Ser ucieramy z żółtkami, śmietanką i miodem, dodajemy skórkę z cytryny. Na wystudzony spód wykładamy biały ser z dodatkami i wkładamy do lodówki na min. godzinę.Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy owoce, wodę i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać. Owoce przecieramy przez sito, studzimy. Na schłodzona tartę wykładamy świeże owoce, polewamy powstałym syropem i dekorujemy listkami mięty. Pycha!