FASOLKA SZPARAGOWA W MAŚLE ORZECHOWYM

D71A0354

D71A0344Ta fasolka jest tak dobra, że musicie ją zrobić! Masło orzechowe kupiłam do zrobienia słynnych lava cakes z przepisu Donny Hay – są obłędne – i powoli wykorzystuję je do wytrawnych potraw. Jak już wspominałam w poprzednich wpisach na ryneczkach jesienią puszczają mi nerwy, kupując fasolkę wraz z toną innych warzyw nie miałam na nią specjalnego pomysłu, piekąc jednak bakłażany po syczuańsku unoszące się egzotyczne aromaty podpowiedziały mi właściwą drogę :-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 300 g. zielonej fasolki
  • łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki harrisy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • garść orzeszków fistaszkowych
  • świeża kolendra
  • sezam
  • sól

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente. Na patelni podgrzewamy masło orzechowe z harrisą i sosem sojowym. Do sosu dorzucamy fasolkę i podgrzewamy przez chwilkę, aż oblepi się cała aromatycznymi przyprawami. Fasolkę podajemy natychmiast pospaną orzeszkami, sezamem, świeżą kolendrą i skropioną olejem sezamowym. Pychota!

D71A0345

2 komentarze

Pozostaw odpowiedź madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *