PIKANTNA SAŁATKA Z ZIELONĄ FASOLKĄ , PIECZONĄ DYNIĄ I FETĄ

D71A9975

D71A9990Upiekłam całą dynię i konsekwentnie dodaję ją do różnych potraw. Jest jesiennie i pysznie. Bardzo prosta sałatka, niby a nic a jednak zachwyciła mnie idealnym połączeniem jesiennych smaków. Bardzo polecam!

SKŁADNIKI:

  • 300 g zielonej fasolki
  • 2 grube plastry pieczonej dyni jak tu
  • garść orzechów włoskich
  • plaster fety
  • 1 papryczka chili
  • garść mięty
  • łyżeczka pasty tahini
  • łyżka soku z cytryny
  • 60 ml oliwy
  • sól

W osolonej wodzie gotujemy fasolkę aby była al dente. Dynię kroimy w grubą kostkę. Z oliwy, soku z cytryny, pasty tahihni robimy sos do sałatki. Orzechy prażymy na suchej patelni. W miseczce wykładamy fasolkę, dynię, drobno pociętą papryczkę chili dodajemy  winegret dokładnie mieszamy.  Sałatkę posypujemy pokruszoną fetą, prażonymi orzechami i świeżą miętą. Pycha!

D71A9961

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *