Połączenie czosnkowo-piwnego sosu z jagnięciną zobaczyłam jakiś czas temu na blogu What Katie Ate i nie mogłam przestać o nim myśleć 😉 Więc hops, hops po jagnięcinkę do rzeźnika i comberki na obiad gotowe. Pieczony czosnek z piwem jest pyszny, świetnie podkreśla smak mięsa, ale go nie dominuje. Jagniecina jest mięciutka i rozpływająca się w ustach. Dodałam liść laurowy i rozmaryn, które z jagnięciną stanowią piękną parę. Danie jest niezwykle proste, w sumie samo się robi:-) Idealne na leniwą sobotę!
SKŁADNIKI:
- 8 kotletów jagnięcych z kostką
- 2 główki czosnku
- 1 łyżka sosu worcesterhire
- 0,5 l piwa pszenicznego
- rozmaryn
- świeże liście laurowe
- 1 kromka pieczywa razowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól do smaku
Czosnek pieczemy przez ok 30 min w 180 stopniach, aż będzie miękki. Kotleciki podsmażamy na klarowanym maśle, aby były ładnie zarumienione. Do brytfanki wlewamy piwo, sos worcestershire, wyciskamy czosnek i dodajemy zioła. Kotleciki przekładamy do brytfanki i pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Sos przelewamy do garnuszka, zagęszczamy miąższem pieczywa i zagotowujemy aż chleb się rozpadnie. Kotleciki podajemy polane piwnym sosem ze szklaneczką piwa pszenicznego 🙂