BARSZCZ NA ZAKWASIE Z BURAKÓW Z USZKAMI Z WĘDZONYM KARPIEM

D71A8918W tym roku grudzień jest dla mnie wyjątkowo pracowity i o dziwo mało tej pracy bezpośrednio związanej jest ze świętami, dlatego kiedy firma Deante poprosiła mnie o przygotowanie wigilijnej potrawy do książki on-line z przyjemnością zakasałam rękawy. Danie to ukłon w stronę karpia, którego poza wigilią skrupulatnie omijamy. Wiele osób twierdzi, że nie je karpia, ze względu na ości i zapach mułu – w pierożkami z wędzonym karpiem nie znajdziecie ani jednego ani drugiego. Taki postny barszcz na zakwasie podany z uszkami z wędzonym karpiem może stać się nową świecką tradycją w Waszych domach 🙂 Przepis znajdziecie w książce po zakończeniu konkursu do którego bardzo serdecznie zapraszam link do aplikacji konkursowej, a regulamin udziału w konkursie, na stronie organizatora tu. Trzymam kciuki za wszystkich uczestników i mam nadzieję, że poniższy przepis posłuży Wam jako inspiracja i sięgnięcie po wędzonego karpia nie tylko w święta!

ZAKWAS:

  • 1 kg buraków
  • zimna, przegotowana woda
  • skórka od chleba pieczonego na zakwasie
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • pół łyżki czarnego pieprzu w ziarnach

Buraki obieramy, myjemy i przekładamy do czystego słoika. Do buraków dodajemy przyprawy i zawalamy wodą. Słoik zamykamy i odstawiamy na 3-4 dni, na powierzchni powinna pojawić się piana, buraki kisimy się około tygodnia, po tym czasie gotowe są do ugotowania barszczu.

BARSZCZ

SKŁADNIKI:

  • włoszczyzna
  • 1,5 l wody zimnej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka pieprzu mielonego

W dużym garnku zagotowujemy wodę z umytymi, obranymi warzywami i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Odcedzamy bulion, dodajemy buraki wraz z płynem z kiszenia, przyprawiamy solą, cukrem, listkiem laurowym, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny.

CIASTO PIEROGOWE:

  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • szkalnka gorącej wody
  • 30 g roztopionego masła

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki, w tym wodę stopniowo, aby ciasto nie było za luźne. Zagniatamy i odstawiamy na 30 min, aby ciasto odpoczęło.

FARSZ:
0,5 kg wędzonego karpia
1 mała cebula
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka masła

Na maśle podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę. Mięso z karpia obieramy, siekamy i łączymy z podsmażoną cebulką i posiekaną natką.

Ciasto pierogowe rozwałkowujemy cieniutko i małą szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zwilżamy wodą brzegi i składamy kółko na pół dokładnie wypychając powietrze z pierożka. Rogi złożonego na poł pierożka sklejamy tak, aby powstał nam kształt uszka. Pierożki gotujemy ok. 1 minutę w osolonej wodzie.

Podgrzany barszcz podajemy z uszkami i świeżo mielonym pieprzem.

D71A8915

D71A8938

2 komentarze

  • Świetny pomysł na uszka/pierogi z takim farszem; zrobiłam eksperymentalnie kilka sztuk, wszystkim smakowały.
    Na ile pierożków jest Pani przepis?
    Pozdrawiam

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *