RAZOWE MINI GALETTE Z WANILIOWYM KREMEM KASZTANOWYM

D71A2706

 

Miała być dieta, oczyszczanie i odchudzania, a zamiast tego powstały pyszne razowe ciasteczka z rewelacyjnym kasztanowym kremem. Te ciasteczka łączą w sobie wszystkie nuty jakie lubię, są lekko słone, delikatnie waniliowe, słodkie i mają różne tekstury. Pozostały krem kasztanowy możemy wykorzystać do naleśników, wafli, lub grzanek. Jeśli nie mam akurat pod ręką świeżych kasztanów użyjmy gotowego kremu kasztanowego, póki karnawał trwa popuszczajmy pasa 🙂

CIASTO:

  • 180 g mąki razowej
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • łyżeczka cukru

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

KREM KASZTANOWY:

  • 200 g kasztanów
  • 150 g śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól gruboziarnista

Kasztany nacinamy i pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzone obieramy. Odkładamy 3 szt. do dekoracji. Śmietankę podgrzewamy z wanilią, dokładamy kasztany i gotujemy ok. 10 min. Kasztany blendujemy dokładnie do konsystencji kremu.

Odłożone kasztany kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z solą i cukrem.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy łyżkę kremu kasztanowego. Brzegi ciasta zakładamy do środka, krem posypujmy prażonymi kasztanami. Galette pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

D71A2741a

D71A2859a

D71A2787a

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *