WARSZTATY KULINARNE “CISOWIANKA. GOTUJMY ZDROWO – MNIEJ SOLI”

D71A4724a

W ostatnią sobotę miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez Cisowiankę w ramach akcji Gotujmy zdrowo-mniej soli. Warsztaty prowadził Joseph Seeletso w swoim niezwykle urokliwym studio kulinarnym. Szef powitał nas kieliszkiem prosecco i historią swojego niezwykle ciekawego i barwnego życia.

D71A4746

Grupa warsztatowiczów była bardzo nieliczna, a studio Josepha jest urządzone z takim gustem i smakiem, że czuliśmy się jak na kolacji z przyjaciółmi wspólnie gotując, rozmawiając i na koniec ucztując 🙂

D71A4788a

Na przystawkę przygotowaliśmy sałatkę z brązowej soczewicy i komosy ryżowej, z dressingiem z kolendry, borówek amerykańskich i oleju rzepakowego.

D71A4785

Sałatka była przepyszna, na pewno wkrótce ją odtworzę dzieląc się z Wami przepisem.

Kolejne danie to łosoś pieczony w orzechach, z puree z cukinii i baby warzywami. Po raz pierwszy spotkałam się z blanszowaniem warzyw w soku pomarańczowym i muszę przyznać, że to świetny patent. Ryba podana bez soli to nie lada wyczyn, danie Jospeha nie tylko nie wymagało soli, ale zabrało nas w egzotyczną podróż pachnącą kardamonem i cytrusami.

D71A4795

Kolejnym wyzwaniem jakie postawił przed sobą Szef, było przyrządzenie wątróbki indyczej bez soli. Karmelizowana wątróbka podana na gotowanej w mleku z szałwią polencie przyprawiała o zawrót głowy. Wysmażone w punkt mięso rozpływało się w ustach a polenta pięknie uzupełniała słodki smak mięsa.

D71A4802-2Ucztę uwieńczyliśmy deserem, również niezwykłym i zdrowym. Nie uwierzycie, ale czosnek w deserze jest super. Joseph pokazał nam jak przygotować świetny czosnkowy sos, w którym połączenie smaków dało nam wyraźnie anyżową nutę. Sałatka z papai i awokado, była idealnym, lekkim zwieńczeniem pięknego posiłku.

D71A4808

Były to niezwykle kameralne i bardzo owocne warsztaty. Poznałam wiele nowych połączeń smaków, idealnych na wiosenne inspiracje i eksperymenty:-) Joseph Seelesto okazał się być człowiekiem niezwykle sympatycznym, profesjonalnym szefem i czarującym gospodarzem.

D71A4772

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *