Na wiosnę nabieram ochoty na naleśniki ryżowe. Na blogu znajdziecie wersję z kaczką, krewetkami, szparagami… To wydanie inspirowane ostatnią, japońską podróżą wypełnione jest pysznym omletem tamago, którego smażenie to sztuka, której warto się nauczyć, bo sam proces sprawia wiele radości 🙂 Lekkie, wiosenne danie, które możemy zajadać od śniadania po kolację! Smacznego!
Ps. Nie odpuszczajcie sosu! Masło orzechowe w sercu i na talerzu!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1/2 cukinii
- 1 marchewka
- 50 g makaronu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- olej sezamowy
- 2 łyżki octu ryżowego
- sezam
- świeża kolendra
- 6 szt papieru ryżowego
OMLET:
- 3 jaja
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mirin
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki bulionu dashi – opcjonalnie
SOS:
- 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 1 cebulka dymka
- 1/2 łyżeczki pasty sriracha
- 2 cm kawałek startego imbiru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 20 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki sosu sezamowego
Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.
Jaja roztrzepujemy delikatnie w miseczce, dodajemy cukier, mirin, sos sojowy i opcjonalnie dashi. Omlet wygodnie jest smażyć na kwadratowej patelni, ja smażę na okrągłej i jest całkiem nieźle 🙂 Na posmarowaną tłuszczem patelnie wylewamy cieniutką warstwę masy jajecznej, smażymy aż się zetnie i zwijamy w rulon, który odsuwamy na skraj patelni, wylewamy kolejną warstwę masy jajecznej, czekamy aż się delikatnie zetnie i zwijamy ją na nasz pierwotny rulon – instrukcję wideo znajdziecie: tu. Wbrew pozorom, omlet robi się całkiem łatwo. Ważne aby zwijać kolejne warstwy zanim do końca się zetną, aby omlet nie był zbytnio suchy. Raz spróbujecie i pokochacie tomago.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Cukinie i marchewkę tniemy w cieniutkie paseczki, ja użyłam tarki spiralnej, która tnie warzywa w cieniutkie wstążki przypominające makaron. Warzywa marynujemy w occie ryżowym, oleju sezamowym z dodatkiem startego czosnku min. 20 min. Marchewkę mieszamy z makaronem sojowym i dodajemy sezam – na tym etapie jestem w stanie zjeść całą porcję marchewki, jest pyszna.
Składamy spring rolls: Papier ryżowy namaczamy delikatnie w zimnej wodzie i rozkładamy na czystej ściereczce. Na papierze rozkładamy świeże zioła, pasek tamago, marchewkę i cukinię. Omlet zwijamy albo w rulon pozostawiając otwarte końce, albo jak kopertę zawijając najpierw boki do środka, następnie od siebie zwijamy papier ryżowy w ciasny rulon. Podajemy z sosem fistaszkowym. Pycha!!!
Danie zainspirowane akcją Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli”
super sajgonki 🙂
Dziękuję:-))!!!
ale świetny pomysł! połączenie dwóch pyszności – omleta tamago i sajgonek, muszę wypróbować:)
Dziękuję, wypróbuj koniecznie!!!!!:-)