Otworzyłam sezon szparagowy chrupiąc je na surowo. Były soczyste, groszkowe i nieprzyzwoicie pyszne. W zamrażarce miałam jeszcze paczkę groszku mrożonego i na szybko powstała pyszna zupa z surowymi szparagami i czosnkowym sosem. Jedząc ją kilkukrotnie powtórzycie w myślach “jest pyszna” 🙂 Wypoczywając w długi weekend taka błyskawiczna zupa to świetna alternatywa dla pracochłonnych obiadów.
SKŁADNIKI:
- 1 litr bulionu warzywnego
- doniczka mięty
- 1/2 kg groszku zielonego
- 2 młode pory
- pęczek dymki
- sok z 1/2 cytryny
- kilka szparagów zielonych
- masło
- sól
- pieprz
PASTA Z PIECZONYM CZOSNKIEM
- 1 główka pieczonego czosnku
- łyżka oliwy
- 150 ml śmietanki 36%
Główkę czosnku przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą i pieczemy aż zmięknie. Czosnek blendujemy i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pastą czosnkową.
Na maśle podsmażamy pociętą dymkę, pory i łodygi szparagów – główki zostawiamy do dekoracji. Dodajemy groszek i bulion Gotujemy ok. 20 min. Dodajemy do warzyw miętę i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę podajemy z kremem czosnkowym, świeżą miętą i świeżymi szparagami.
I love your mugs! Where can I find them?
Hi Angela, a girl from Wrocław/Poland made them:
https://www.facebook.com/Endeceramics
I also’ve got black ones they even prettier 🙂