Już jest! Na rynku pojawił się młody bób !!! Uwielbiam go w każdej postaci – z wody, duszonego w piwie z boczkiem, w hummusie, jako pure, czy bazę sałatek. Ten przepis to super pyszna i super zdrowa sałatka, którą można potraktować jako lunch, lub kolację. Opcjonalnie można do niej dodać np. wędzonego pstrąga, lub inną wędzoną rybę, wtedy mamy już syty obiad 🙂 Smacznego!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 0,5 kg bobu
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- łyżka masła
- sól
- mięta
- 3 łyżki oliwy
- 1 młoda cebula dymka
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- dziugas
- wędzony pstrąg -opcjonalnie
PUDER OLIWKOWY:
- słoik czarnych drylowanych oliwek
PUDER: oliwki odsączamy z zalewy, wykładamy na blachę i suszymy w temp. 100 stopni, aż będą twarde jak małe kamyki. Wysuszone oliwki mielimy w blenderze na drobny pył.
Pęczak przelewamy zimną wodą. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy pęczak i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn.
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy.
Białą część dymki drobno siekamy. Oliwę, cytrynę, musztardę i dymkę łączymy.
Ugotowany pęczak, bób, miętę i sos mieszamy w misce. Sałatkę podajemy posypaną pudrem z oliwek, z serem dziugas i opcjonalnie z wędzonym pstrągiem. Pycha!