PIKANTNA ZUPA Z PIECZONYCH POMIDOROW

D71A7518Studium pomidora ciąg dalszy. Z obawy, że w tym roku nie zdążę ich zawekować jem codziennie co najmniej kilka. Mam poczucie straty i wstydu wobec innych warzyw, ale w tym roku pomidory są wyjątkowe. Słodkie, soczyste i takie piękne 🙂  Pomidorówka to klasyk, uwielbiany chyba przez wszystkich, a ta ze świeżych pomidorów nie ma sobie równych. Ten przepis praktycznie robi się sam, a efekt… spektakularny. Ja zjadłam ją z tymi grzankami – więcej pomidora w pomidorze się nie da:-) Pomidorowego poniedziałku Wam życzę 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 główki czosnku
  • 2 papryczki habanero
  • 2,5  kg słodkich, soczystych pomidorów
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • świeże zioła

Wszystkie warzywa układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 160 stopniach. Możemy po upieczeniu obrać pomidory ze skóry, ja nie obrałam i nie wyczułam skóry w zupie.Warzywa blenderujemy, przelewamy do garnka wraz z bulionem i podgrzewamy ok. 20 min. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę podajemy skropioną oliwą z dodatkiem świeżych ziół. Przepychota!

D71A7569

D71A7516

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *