Czysta, niezabielana zupa grzybowa, to jedna z moich ulubionych zup – nie tylko na świętą. To sprawdzony przepis na idealną, mocną grzybówkę idealną na wigilijną kolację. Opcjonalnie możecie ją doprawić sokiem z kapusty, polecam dodawać go w niewielkich ilościach, czasem jest bardzo kwaśny i wystarczy niewielka ilość do doprawienia zupy. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji 😉 Smacznego!
PRZEPIS NA POSTNĄ GRZYBOWĄ
SKŁADNIKI 4 PORCJE:
- 400 g suszonych grzybów
- 3 świeże liście laurowe
- 6 szt ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- włoszczyzna
- szalotki
- pietruszka
- oliwa
- masło
- 150 ml soku z kiszonej kapusty
- szklanka ugotowanego pęczaku
- świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby namaczamy na noc. Włoszczyznę obieramy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku a warzywa będą lekko brązowe. Upieczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą ok. 2 l i gotujemy ok.30 min. Bulion doprawiamy solą, pieprzem i odcedzamy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do bulionu wlewamy namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia, podsmażoną cebulkę i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania doprawiamy sokiem z kiszonej kapusty.
Zupę podajemy z ugotowanym pęczakiem i świeżym tymiankiem.