Wracając do domu zawsze tęsknię za prostym, własnoręcznie przygotowanym jedzeniem. W piątek po powrocie miałam niewiele czasu, ale z lodówkowych resztek w oka mgnieniu zrobiłam pyszny lunch, tak pyszny, prosty i szybki, że postanowiłam wrzucić go na bloga. Smacznego 😉
PRZEPIS NA KREMOWĄ POLENTĘ
SKŁADNIKI 2 PORCJE:
- łyżka masła
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka harrisy
- rukola, świeże zioła
- 2 jajka
- 150 g parmezanu
- oliwa
- 150 g polenty
PRZYGOTOWANIE:
Polentę gotujemy godnie z instrukcją z opakowania, pod koniec gotowania dodajemy masło i 2/3 parmezanu. Na odrobinie oliwy podsmażamy pocięte na ćwiartki pomidorki z harrisą. Jajko gotujemy w koszulce ok. 1,5 min. Na talerz wykładamy polentę, pomidorki, jajko w koszulce, rukolę i pozostały parmezan. Całość skrapiamy oliwą. Pycha!