Karczochy to taki mój mały fetysz. Jak tylko napotykam świeże sztuki dostaję lekkiego amoku. Dlatego kiedy w jednej z sieciówek pojawiły się mrożone serca … puściły mi nerwy i cały ich zapas mam obecnie u siebie:-)))) Są wspaniałe nadają się zarówno do zapiekanek jak i sałatek, pieczone, duszone z niewielką ilością dodatków, cieszą w każdym daniu. Zima dłuży mi się niemiłosiernie i takie małe zielone radości tym bardziej cieszą. W tym daniu nie potrzebują naszej uwagi prawie wcale, wstawiamy skropione oliwą serca do piekarnika i pozwalamy im się podpiec, podajemy z pysznym aioli z mnóstwem świeżych ziół i tartym parmezanem. Aby danie było bardziej syte możemy dołączyć wędzoną rybę, jajko w koszulce, czy orzechy. Smacznego!
PRZEPIS NA PIECZONE SERCA KARCZOCHÓW Z ZIOŁOWYM AIOLI
SKŁADNIKI:
- mrożone serca karczochów
- oliwa
- parmezan
- czosnek 4 ząbki
- pietruszka
- mięta
- kolendra
- 1/2 szklanki majonezu
- cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Karczochy rozmrażamy, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. W blenderze miksujemy czosnek, zioła, sok z 1/2 cytryny, łyżkę otartej skórki z cytryny i majonez. Ciepłe karczochy posypujemy dużą garścią świeżo tartego parmezaneu i ziołami. Podajemy z ziołowym aioli i np. wędzonym pstrągiem.
Przepisy powstały we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.