PIECZONE PĄCZKI Z KONFITURĄ Z CZARNEGO BZU

pieczone pączki

D71A8015Te pączki to prawdziwy hit. Na zbliżający się tłusty czwartek miałam kilka pomysłów, ale żaden z nich nie zahaczał o pączki. Szczerze mówiąc słaba wentylacja w kuchni zniechęca mnie do smażenia na głębokim tłuszczu i dlatego nawet nie myślałam o ich zrobieniu. Na Kwestii Smaku natknęłam się na pieczone pączki i… nie wahałam się ani minuty, od razu przystąpiłam do zagniatania 😉 Miałam malutkie kokilki i ilość składników zmniejszyłam trzykrotnie. Ulepiłam 20 szt mini pączusi i zjadłam połowę. Są przepyszne, bardzo delikatne, puszyste i pieczone! Coś czuję, że będą u mnie gościć nie tylko z okazji tłustego czwartku 😉

PRZEPIS NA PIECZONE PĄCZKI

SKŁADNIKI NA 20 MALUTKICH PĄCZKÓW:

  • 25 g drożdży
  • 40 ml mleka
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • cukier puder
  • ulubiona konfitura

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko delikatnie podgrzewamy, rozrabiamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawiamy na 10 min, aż zaczyn zacznie pracować. Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy przez kilka minut, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy ciasto przez około 10 min. Miękkie masło kroimy w kawałeczki i stopniowo dodajemy do ciasta wyrabiając przez kolejne 7 min. Ciasto na koniec jest gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, uderzamy pięścią i rozciągamy w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Szklaneczką, lub kieliszkiem – ja użyłam kieliszka do porto wycinamy kółeczka, na które nakładamy ulubioną marmoladę. Pączki sklejamy zawijając łączenie pod spód i układamy w kokilkach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 30 min. Pączki pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Studzimy posypujemy cukrem pudrem i zjadamy 😉

D71A8019

D71A8062

4 komentarze

Skomentuj madzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *