Po moim warzywnym tygodniu przywitałam wiosnę pełna energii, czuję się lekka – brzuszek spadł – i możne nawet zacznę ćwiczyć 😉 Z koktajli nadal nie rezygnuję i postaram się jeść więcej warzyw. Obiecuję! 😉 Krem z pieczonych buraków to klasyk, który na pewno znacie i lubicie. Za chwilę będziemy gotować botwinki, ale póki wiosna kapryśna zapraszam na zupę krem z orzechami i ziołami. Jest pyszna i bardzo sycąca. Smacznego!
PRZEPIS NA PIKANTNY KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 kg buraków
- 1 cebula
- 1/2 główki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 cm imbiru
- do podania: pietruszka, orzechy nerkowca, czarny sezam
PRZYGOTOWANIE:
Buraki tniemy w ćwiartki i układamy na blasze do pieczenia, główkę czosnku i cebulę przekrawamy na pół i dokładamy do buraków, skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 stopni 60 minut.
Bulion podgrzewamy z posiekanym imbirem i chili. Obieramy upieczone buraki, cebulę i czosnek. Upieczone warzywa dodajemy do bulionu, blenujemy i zagotowujemy. Podajemy z natką pietruszki, posiekanymi orzeszkami nerkowca, sezamem. Pycha!