Marynujecie jajka? Te kolorowe cudeńka są całkowicie naturalne i pyszne. Trzy lata temu pokazałam Wam jaja marynowane w zakwasie buraczanym tu. W tym roku jest dużo łatwiej i szybciej, dlatego jeszcze macie szanse zaserwować tęczowe jajeczka na świąteczne śniadanie 😉 Te na zdjęciu marynowane są w czerwonej kapuście i kurkumie, ale możecie wykorzystać marchewkę, obierki cebuli, sos sojowy i oczywiście kolorowe buraki. Do dzieła!
PRZEPIS NA MARYNOWANE KOLOROWE
SKŁADNIKI:
KURKUMOWE JAJA
- 4 jaja ugotowane na twardo
- opakowanie kurkumy
- łyżeczka octu
- łyżeczka tartego imbiru
- 0,5 l letniej wody
KAPUŚCIANE JAJA
- 4 jaja
- pół główki czerwonej kapusty
- łyżeczka octu
- szczypta cukru
- 0,5l letniej wody
PRZYGOTOWANIE:
Składniki zalew dokładnie mieszamy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i zanurzamy w kolorowych roztworach. Zostawiamy w lodówce min na noc, aby złapały ładny kolor, czym dłużej będziemy je marynować tym kolor będzie intensywniejszy. Podajemy faszerowane, lub ze świeżymi ziołami oprószone odrobiną pieprzu.
Przepisy powstały we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.