Wszystko co kocham: szparagi, karczochy, chilli i kasza jaglana na jednym talerzu. Pyszne, lekkie i zdrowe danie, idealne na wiosnę. Bez grama soli, za to ze świeżymi ziołami, pikantnym chili i odrobiną grzesznego parmezanu 😉 Podane ze schłodzonym kompotem z rabarbaru było moim idealnym późnym lunchem. Nowalijki nie dość, że są śliczne, to takie bezproblemowe i szybkie w obsłudze. W sezonie o palmę pierwszeństwa walczą u mnie szparagi z botwinką, w tym tygodniu będę je jadła naprzemiennie 😉 Dziś były i szparagi i zupka botwinkowa u Mamy, czy może być piękniejszy jadłospis?;-)
PRZEPIS SAŁATKĘ Z KASZY JAGLANEJ:
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 marynowane serca karczochów
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- oliwa
- kilka listków szałwii
- suszone chili w płatkach
- 2 ząbki czosnku
- połowa cytryny
- tymianek
- pieprz
- parmezan
-
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Odcinamy główki szparagów, a pozostałe części drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy pocięte szparagi z chili i smażymy ok. 4 minuty, dodajemy karczochy, główki szparagów i smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy kaszę jaglaną, szałwię i posiekaną natkę pietruszki, doprawimy sokiem z cytryny świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z parmezanem i kompotem z rabarbaru 😉 Pycha!
Przepisy powstały we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.
Widać, że korzystasz z wiosennego urodzaju ile wlezie, super! 🙂 Wspaniały przepis 😉
Dzięki! Jestem tak wytęskniona za świeżymi warzywami i słońcem, że na razie powoli, powolutku ale się rozkręcam;-)
Jutro i u mnie będą szparagi <3
U mnie też;-)