SZPARAGI, KARCZOCHY, JAGLANKA I KOMPOT Z RABARBARU

zielone szparagi

Wszystko co kocham: szparagi, karczochy, chilli i kasza jaglana na jednym talerzu. Pyszne, lekkie i zdrowe danie, idealne na wiosnę. Bez grama soli, za to ze świeżymi ziołami, pikantnym chili i odrobiną grzesznego parmezanu 😉 Podane ze schłodzonym kompotem z rabarbaru było moim idealnym późnym lunchem. Nowalijki nie dość, że są śliczne, to takie bezproblemowe i szybkie w obsłudze. W sezonie o palmę pierwszeństwa walczą u mnie szparagi z botwinką, w tym tygodniu będę je jadła naprzemiennie 😉 Dziś były i szparagi i zupka botwinkowa u Mamy, czy może być piękniejszy jadłospis?;-)

PRZEPIS SAŁATKĘ Z KASZY JAGLANEJ:

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 marynowane serca karczochów
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • oliwa
  • kilka listków szałwii
  • suszone chili w płatkach
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa cytryny
  • tymianek
  • pieprz
  • parmezan
  • PRZYGOTOWANIE:

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Odcinamy główki szparagów, a pozostałe części drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy pocięte szparagi z chili i smażymy ok. 4 minuty, dodajemy karczochy, główki szparagów i smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy kaszę jaglaną, szałwię i posiekaną natkę pietruszki, doprawimy sokiem z cytryny świeżo mielonym  pieprzem. Podajemy z parmezanem i kompotem z rabarbaru 😉 Pycha!

Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

_71A9695

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *