ZIELONE CURRY ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM BAŁTYCKIM

zielone curry z łososiem

Sezon na szparagi rozpoczęty, będę je jadła do ostatniego momentu i do utraty tchu 😉 To curry to pyszny przykład na szybki i zdrowy obiad. Rybę wybierzcie w miarę możliwości dziko żyjącą, niekarmioną antybiotykami i kolorowymi proszkami. W tym daniu swobodnie możecie ją nawet pominąć, jeśli nie macie możliwości kupienia dobrej jakości rybki. Postawcie na warzywa, te użyte to tylko przykład, możecie dodać młode ziemniaki, kalafiora, szczaw czy szpinak. Bazarki zaczynają wyglądać obłędnie. Młodą włoszczyznę kupioną w tym tygodniu schrupałam na surowo, wszystkie warzywa były słodkie, chrupkie, delikatne. Wiosna to świetny moment na odstawienie mięsa i odkrycie nowalijek 😉  Na razie będę Was karmić szparagami 😉

PRZEPIS NA ZIELONE CURRY ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:

  • pęczek szparagów zielonych
  • szklanka groszku mrożonego
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • mrożone liście limonki kafir – opcjonalnie
  • puszka mleczka kokosowego
  • limonka
  • świeże zioła: mięta/melisa/kolendra
  • łyżka oleju kokosowego, lub innego tłuszczu
  • 150 ml wody
  • 200 g dzikiego łososia bałtyckiego, lub innej ryby o zwartym mięsie

PRZYGOTOWANIE:

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz. Rybę tniemy w kostkę. Na oleju podsmażamy czosnek, imbir, i zmiażdżoną trawę cytrynową, kiedy aromat zacznie się roznosić po kuchni dodajemy pastę curry, smażymy 2-3 minuty i dodajemy rybę wraz różyczkami brokuła. Rybę z brokułem smażymy ok 4 minuty, zalewamy mleczkiem kokosowym z wodą i gotujemy ok. 7 minut. Do curry dodajemy pocięte w plasterki szparagi bez główek i zielony groszek, gotujemy kolejne 2 minuty i dodajemy główki szparagów. Gotujemy kolejne 2 minuty i podajemy z limonką i świeżymi ziołami.

Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

_71A8059

4 komentarze

Skomentuj Kasia & Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *